50Ruotsissa asennettu julkisivu on kestänyt jo 50 vuotta
40prosenttia pienemmät lämpökustannukset aiempaan verrattuna
300+taloyhtiötä on valinnut rappauksen asemesta Marmorocin
32värisävyä antaa mahdollisuuden muunnella omien toiveiden mukaan

Lisälämpöeristyksen pääurakointi

Pääurakoitsijana takaamme talollesi parhaan kokonaisratkaisun

Taloyhtiön kannalta on helpointa valita kaikkien korjaustöiden toteuttajaksi yksi pääurakoitsija. Tällöin yksi ja sama firma on vastuussa kokonaisprojektin eri töistä (julkisivu, ilmanvaihto, lämmitysjärjestelmä, ikkuna-, kattoremontit), ja yhteydenpito osapuolten välillä on kätevää ja nopeaa.

Pääurakoitsija laatii kokonaisprojektin töille järkevän aikataulun ja huolehtii osaremonttien toteuttamisesta. Rakennusalan asiantuntijana pääurakoitsija helpottaa koko taloyhtiön toimintaa monimutkaisessakin projektissa.

Taloyhtiön johtohenkilöt hoitavat tehtäviää yleensä kokopäivätyönsä ohella. Eri remontteja toteuttamaan on yleensä vaikea löytää hyviä tekijöitä, koska taloyhtiön johdossa ei ole riittävää korjausrakentamisen tuntemusta. Ja jos urakoitsijat löytyvät, taloyhtiö joutuu huolehtimaan eri remonttitöiden aikatauluttamisesta ja priorisoinnista itse. Tähän työhön tarvittaisiin kokopäiväinen työntekijä, mikä taloyhtiössä harvoin on mahdollista.

Tässä vaiheessa me tulemme apuun.

TEKEMÄMME TYÖT

Erek OÜ aloitti Marmoroc-julkisivujen asennukset Viron markkinoilla 30 vuotta sitten. Nykyisin yritys tarjoaa taloyhtiöille myös pääurakoitsijapalvelua. Tämä tarkoittaa sitä, että otamme vastuullemme koko korjausprosessin: huolehdimme julkisivu-, katto- ja korjaustöistä sekä lämmitysjärjestelmän, käyttövesijohtojen ja ilmanvaihtojärjestelmän uusimisesta. Koko prosessin aikana taloyhtiön tarvitsee pitää yhteyttä vain pääurakoitsijaan.

Julkisivuremontissa talo saa Marmoroc-ulkoverhouksen. Sen ehdoton etu on, että se ei vaadi säännöllistä huoltoa. Tavanomainen rapattu julkisivu on huollettava 5-7 vuoden välein keskimäärin 25 eurolla / neliömetri, mutta Marmoroc-julkisivu ei tarvitse huoltoa ollenkaan. Asentamisen jälkeen se ei tuota omistajalle huolta eikä vaivaa. Vanhaa taloa korjattaessa tarvitaan vähintään 150 mm:n eriste (jos erillistä lämpöeristettä ei ole). Lisäeristys parantaa rakennuksen energiatehokkuutta, niin että lämmityskulut putoavat kokemustemme mukaan jopa 40-50 %.

Julkisivuremontissa ei saa unohtaa myöskään ilmanvaihtoa. Koska lisäeristyksen vuoksi entinen hengittävyys häviää, on huolehdittava, että sisäilman laatu säilyy hyvänä. Ilmanvaihtojärjestelmä voi perustua joko pelkkään ilmanpoistoon tai lämmön talteenottavaan ilmanvaihtoon. Lämmön talteenottavassa ilmanvaihdossa poistoilma palautetaan suodatettuna korvausilman mukana sisälle. Tämä pienentää lämmityskustannuksia. Perinteisessä ilmanvaihdossa poistoilma poistuu sellaisenaan. Kredexin enimmäisrahoitusta varten ilmanvaihtojärjestelmän on oltava lämmön talteenottava.

Kun taloyhtiössä on tarve uusia myös ikkunat, työ kannattaa yhdistää kokonaisprojektiin ja tehdä julkisivuremontin yhteydessä. Uudet ikkunat kannattaa asentaa uuden julkisivun tasolle, jotta kylmäsillat minimoitaisiin ja uusi lämpöeristys toimisi mahdollisimman tehokkaasti. Kylmäsilta on myös suurimpia homevaurioiden aiheuttajia.

Viimeisenä mutta ei vähäpätöisimpänä suosittelemme tehtäväksi myös lämmitys- ja käyttövesijohtojen sekä viemäröinnin uusimisen. Suurin osa kerrostaloista lähentelee jo 50 vuoden ikää, ja alkuperäiset vesijohdot ovat ruosteessa tai pahimmillaan tukossa. Siksi lämmitys voi toimia vajaatehoisesti ja koko järjestelmä vuotaa. Samassa yhteydessä kannattaa toteuttaa myös käyttövesijohtojen ja viemäriputkien uusiminen, sillä johdot on sijoitettu usein samaan kuiluun tai koteloon.

Kokemuksemme osoittaa, että taloyhtiön kokonaiskorjaus maksaa itsensä hyvin nopeasti takaisin: yleensä pelkät lämmityskulut vähenevät 40-50 %.

ASIAKKAILTA KUULTUA

Vuoden 2012 alussa kun suunniteltiin remonttia ja kierreltiin kaikkialla tutkimassa kunnostettuja taloja, nähtiin omin silmin niiden hyvät ja huonot puolet. Lopputulos ei tyydyttänyt.

Rapatuissa taloissa oli muutamassa vuodessa himmennyt maalipinta, halkeamia, vesivaurioita ja ilkivaltaa jne. Tultiin siihen tulokseen, että huollon tarve tulee melko pian, ja siihen tarvitaan taas rahaa. Korjauslainan maksaminen kestää 15-20 vuotta, ja uusi laina olisi liikaa.

Elamu-lehden jossakin vuoden 2011 numerossa oli pitkä ja perusteellinen juttu Marmorocin julkisivulaatoituksesta ja se jäi mieleen.

Se olikin paras ratkaisu. Laattamateriaali oli hienoa, värikästä, sävyvaihtoehtoja paljon, kestävä, ei huollon eikä lisälainan tarvetta, vuosikymmenten elinikä. Ja jos joku laatta rikkoutuu, sen voi vaihtaa uuteen todella helposti minuutissa. Taloyhtiön ulkoverhous valmistui jouluksi 2012, ja sen jälkeen ollaan jouduttu vaihtamaan 4-5 laattaa.

Me olimme silloin Viljandissa ensimmäiset ihmeteltävät, mutta nykyään Marmoroc-laattoja on kaupungissa jo kymmenen, toinen toistaan komeampia.

Taloni vanha paneeliverhous oli kerännyt ajan mittaan kaikenlaista "kasvustoa" ja näytti nuhjuiselta ja likaiselta. Eri puolilla oli ihmisen aiheuttamia jälkiä, joita ei voinut huomaamatta korjata. Paneelin vaihtamista varten olisi pitänyt purkaa koko seinä.

Kymmenessä vuodessa uusi Marmoroc on myös kerännyt itseensä ja saumoihin pientä "kasvustoa", mutta vanhoihin paneeleihin verrattuna se ei näytä vieläkään nuhjuiselta tai likaiselta, vaan on vieläkin kuin uusi.

Lisäksi rikki mennyt Marmoroc-laatta on helppo vaihtaa, koko operaatio vie vain muutaman minuutin.

Meillä oli ensimmäisenä vaiheena tutustuminen yrityksen taustoihin, tarkastaa sen tekemiä ulkoverhouksia ja hankkia omistajilta palautetta tehdystä työstä ja yrityksen johdosta.

Vastaukset kaikkialta olivat hyvin positiivisia, joten hallitus päätti valita lämpöeristyksen toteuttajaksi EREK OÜ:n.

Valinta osui nappiin: työmaalla toimi asiallinen porukka, työ eteni ongelmitta, työnjohto, valvonta ja tarkastukset toimivat, ja sovitusta aikataulusta pidettiin kiinni.

Ulkoverhouksen kanssa samaan aikaan vaihdettu lämmitysjärjestelmä pudotti lämmityskuluja 50 %. Se on kova tulos.

Taloyhtiön hallitus ja asukkaat ovat päätökseen edelleen tyytyväisiä.

Meidän talo kunnostettiin 2016-17. Ulkoverhousta varten katsottiin sekä rappausta että panelointia. Pohdittiin ja mietittiin, kunnes nähtiin mainos Marmorocista: vahva, sään vaihteluita kestävä, käytännössä huoltovapaa ja vieläpä tosi pitkäikäinen. Ratkaiseva tekijä oli naapuritalo – omia silmiä on uskominen, edellä mainittujen lisäksi nähtiin omin silmin, että betonilaatta näytti tosi hyvältä. Mainoslauseista emme mene vielä takuuseen, mutta toistaiseksi olemme olleet tyytyväisiä.

Lea Jürimäe
Tõnu Pärna
Valentina Valtson
Valli Veigel
Ota yhteyttä